Csodás családi kiránduló program Salföldön. 

Pálos kolostor

Tuti kiránduló tippünk van azok számára, akik könnyű kalandokra vágynak a Káli- Medencében.  Nagyon izgalmas és különleges állomásra hívunk benneteket ezen a fantasztikus kiránduláson. Az első állomásunk a salföldi Pálos Kolostor romja, amely Badacsonyörs és Salföld között, az erdő mélyén található. Ez az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok egykori kolostorának és templomának maradványa. A gótikus romhoz, egy hűvös erdei úton juthatunk el, egy nem túl nehéz terepen. Szóval 5-6 éves gyerekeknek már kitűnő program. érdemes a salföldi Pajta Galériától indulni, és a piros jelzést követni a kirándulás során.  Különösen izgalmassá családi program, ha lovas fogattal keressük fel a romot, merthogy erre is van lehetőség.  Bár a kolostor nagy része már csak romokban látható, a templomi rész falai egészen a tető magasságáig állnak, így megcsodálhatjátok a gótikus, íves ablakokat és boltíveket is. Az építés pontos dátuma nem ismert, de tudjuk, hogy a pálosok egy korábbi román-kori templomot bővítettek ki és alakítottak át a saját igényeik szerint. Egy 1307-es oklevél a “köveskúti kolostorként” említi, ezért gyakran használják ezt a nevet is. Mielőtt megérkeznénk a kolostorhoz egy romantikus tisztáshoz érünk, ami piknik helyszínnek sem utolsó.  A rom valószínűleg a 16. század közepén, az akkor itt dúló török hadjárat alatt pusztult el. Évszázadokon át elhagyatottan állt, majd a 18-19. században a romhoz tartozó köveket elhordták. Szerencsére azonban az elmúlt években a Bakonyerdő Zrt. helyreállította a romot, így most újra látogatható és csodálható. Ha részt vesztek ezen a különleges kiránduláson, garantáltan lenyűgöző élményekben lesz részetek. A salföldi pálos kolostor romja olyan hely, ahol a természet és a történelem találkozása felejthetetlen élményeket nyújt minden látogatónak. 

Az erdei romantika után a következő állomáshely egy a napsütéses nyaralás legszebb pillanatait idézi. Az egykori homokbánya területén fantasztikus kis sekély vizű tavacska található. Ahol a fürdés ugyan nem megengedett, de a helyiek mégis kedvenc pancsoló helye. Aki azonban a Balaton- felvidék e titkos helyére látogat vegye figyelembe, hogy nem csak a természeti értékek megóvása kötelessége minden kirándulónak, hanem ez egy működő üzemi terület, így aki úgy dönt meglesi ezt a csodás kis tavacskát az maradjon észrevehetetlen a természet számára és a munkások számára is. 

A Kirándulás utolsó állomáshelyének pedig a Bánya- Kert Családi Élmény és Kulturális központot ajánljuk. Ez a két hektáros zárt terület a családi kikapcsolódások ideális helyszíne, Tökéletes Pizzával, Hatalmas gyümölcsös limonádéval, és még sok más kikapcsolódási lehetőséggel. A Bánya- Kert felkeresése előtt érdemes a holnapjukon, vagy facebook oldalunk tájékozódni aktuális programjairól, mert rengeteg különböző érdekességbe futhatunk bele. A gyerekeket például kézműves foglalkozások, hagyományos népi játékok, egy nagy homokozó, és egy erdei tanösvény várja, amin akár a szabaduló szobák szabadtéri verziójához hasonló kincskereső játék is játszató. A nagyobbak számára pedig esti koncerteket, szabadtéri kiállításokat, és különféle művészeti workshopokat, kínál. Így akár az esti órában tökéletes fröccsöző helyszín baráti társaságok számára.