Szerda30aug18:00Szerda19:30Bánya Jazz: Modern Art Orchestra és Vázsonyi János közös koncertje /// VEB2023 Kultháló program18:00 - 19:30

Bánya Jazz- Modern Art Orchestra és Vázsonyi János közös koncertje

Program részletek

A salföldi Bánya kert Kultháló bázis 2023-as jazz sorozatának záró eseménye. A régió kulturális viszonyainak újradefiniálásában fontos szerepe van a jazznek, ezt a nyár folyamán több sikeres koncert bizonyította. Vázsonyi János szaxofonművész számos izgalmas zenei együttműködést valósított meg ezen a helyszínen, most a Modern Art Orchestra fellépésén a sor. A Bánya kertben egy közvetlen hangulatú koncertre várjuk a nyár legkitartóbb koncertközönségét!

A MODERN ART ORCHESTRA jazz és kortárs klasszikus zenei együttes Fekete-Kovács Kornél trombitaművész vezetésével. A széles körben elismert hazai jazz nagy zenekar 2005 októberében, a művészeti vezető, Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A MAO alapítása óta hamar a magyarországi jazz szcéna egyik példaértékű kezdeményezésévé vált. Az alapító Fekete-Kovács Kornél szándékai mentén az együttes tevékenységével a kortárs jazz és klasszikus zene határán mozogva állítja össze repertoárját, koncert programjait, kiadványait. Elsődleges céljuk, a kortárs zeneszerzők motiválása, inspirálása, a ma zenéjének bemutatása. Törekvéseik között kiemelt fontossággal bír a magyar zenei örökség és a jazz tradícióinak ápolása, de az ifjúság zenei nevelése szintén fontos eleme létezésüknek.
A Modern Art Orchestra inspiráló közege az együttes 2005-ös alapítása óta számos magyar és külföldi zeneszerzőt érintett meg. Köztük olyan kiválóságok sorakoznak, mint pl. Szakcsi Lakatos Béla, Eötvös Péter, Babos Gyula, Kurtág György, Vajda Gergely, Oláh Kálmán, Melis László, Borbély MIhály, Götz Nándor, Mike Garson, David Liebman, Rick Margitza, Hans Lüdemann, Bob Mintzer, Brian Charette, Dinyés Dániel (mindez a teljesség igénye nélkül)
Koncertjeik alkalmával rendszeresen látnak vendégül a magyar és határon túli zenei élet kimagasló szólistáit. Az elmúlt évtizedekben olyan muzsikusok mellett léphettek színpadra, mint Tom Harrell, Mike Garson, Szakcsi Lakatos Béla, Lukács Miklós, Dresch Mihály, Ennio Morricone, ifj, Kurtág György, New York Voices, Rebeka Bakken, Silje Neergard, Harlem Gospel, Mezzoforte, Rhoda Scott, Dés László, Harcsa Veronika, Fassang László, Gőz lászló.
Közös produkciókban mutatkoztak be a Nemzeti Énekkarral, a Debreceni Kodály Kórussal, az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekarral, de esetenként a könnyebb műfaj felé is kitekintve készítettek felvételeket Szabó Balázs és bandájával, vagy pl. Ferenczi György és az első pesti rackák zenekarral is.
Rezidens zenekarként a Budapest Music Centerben alkotnak és koncerteznek, de emellett a Művészetek Palotája és annak programjainak is rendszeres résztvevői.
Külföldi koncert körútjaik alkalmával többek között New York, Washington D.C., Los Angeles, San Diego, Shanghai, Berlin, Köln, Bréma, Pozsony, Bukarest, Moszkva, Szentpétervár, Szófia színpadain is játszottak már.

#VEB2023 PROGRAMSOROZAT

Idő

2023-08-30 18:00 - 2023-08-30 19:30

Helyszín

Bánya köztér

Salföld, 8256