Vasárnap13aug21:00Vasárnap22:30Ott torony volt (r: Kécza András)⁝ BányaKertMozi21:00 - 22:30

Ott torony volt (r-Kécza András)-2023-08-13

Program részletek

Sokan vágynak egy kis kikapcsolódásra és különleges élményekre! Gyere el a júliusban kezdődő programsorozatunkra és fedezd fel a kertimozi varázsát!
Találkozzunk vasárnap és hétfő esténként a BányaKertmoziban, ahol külföldi és magyar filmeket is láthattok majd.


A belépés ingyenes!

Ott torony volt
Víg Mihály-portré
Színes, magyarul beszélő dokumentumfilm
103 perc, HD

Egész estés dokumentumfilm a világhírű zeneszerző, Víg Mihály munkásságáról. A filmben a Trabant és Balaton együttesek alapítója, Tarr Béla állandó alkotótársa és a kultikus Sátántangó főszereplője mesél az életéről, a 80-as és 90-es évek könnyűzenei kultúrájáról és a filmzeneszerzés fortélyairól.

A nyolcvanas évek első fele a „tűrt és tiltott” határán elhelyezkedő alternatív, underground művészet virágkora volt Magyarországon. Ennek a korszaknak meghatározó képviselője Víg Mihály, aki 1979-ben barátjával, Hunyadi Károllyal megalapította a mai napig működő Balaton együttest. A később megalakuló és csak pár évig létező, de máig legendának számító Trabant együttesnek is oszlopos tagja volt. Víg Mihály számos filmzenét is írt, többek között Szabó Ildikónak, Szirtes Andrásnak és Xantus Jánosnak. Tarr Béla állandó zeneszerzője lett, sőt a Sátántangó főszerepét is ő játszotta.
A portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a velük való kapcsolatáról. Megismerjük a munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról.
A számos soha nem látott archív felvétellel és sok zenével kiegészített filmben az életútján és alkotói pályája állomásain keresztül közelebbi kapcsolatba kerülhetünk Víg Mihállyal és az elmúlt hatvan évvel.

Rendezői koncepció:

A film alapkoncepciója volt, hogy végig csak Víg Mihály mesél az életéről. A szándékom az volt, hogy úgy mutassam be őt, ahogyan saját magát látja, ahogyan ő akarja megmutatni magát a világnak. (Ezért az egy-két jelentéktelen, apró pontatlanságot sem helyesbítettem.)

Ahhoz, hogy mindez jól sikerüljön, olyan helyzetet kellett létrehoznom, hogy az egész egy baráti beszélgetés és ne „filmforgatás” legyen. Az első négy alkalommal csak ketten voltunk és az asztalra rakott kamera. Utána is csak két operatőrrel bővült a forgató stáb.

A filmben (elkerülhetetlenül) elhangzanak olyan dolgok is, amiket már más interjúkban elmesélt Mihály, de itt egységesen tárul elénk az egész életútja.
Sikerült olyan archív felvételeket is begyűjteni és felhasználni a filmben, amelyeket
évtizedek óta senki sem látott.

Bemutató: 2022. szeptember 1.
Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=Ws-SI2-k6hg
12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Rendező: Kécza András
Főszereplő és zeneszerző: Víg Mihály
Vágó: Mógor Ágnes HSE
Operatőr: Komjáti Ferenc Totó
Executive producerek: Tilda Swinton, Vassilis Konstandopoulos és Balassa Péter
Ko-producerek: Orban Wallace, Mécs Mónika
Producerek: Révész Bálint, Kécza András és Mesterházy Ernő
Gallivant Film produkció

Magyarországon forgalmazza a Cirko Film és a Kontra.

Idő

2023-08-13 21:00 - 2023-08-13 22:30

Helyszín

Bánya köztér

Salföld, 8256